Az alábbiakban, újító szellemű, egyben kritikusan jószándékú tévénéző-látogatóknak lehetősége nyílik arra, hogy 1 oldalas terjedelemben leírhassák, milyen Magyar Televíziót szeretnének nézni:
  • Ön milyen műsorokat néz szívesen az MTV-n, és milyen típusú műsorokat hiányol a jelenlegi megújult műsorstruktúrából?
  • Változtatott-e valamin tévénézési szokásait illetően november 3-adika után, amikortól az MTV új műsorrendet léptetett életbe?
  • Ön szerint heti hány órában kellene gyerekműsorokat sugározni a közszolgálati televízióban a jelenlegi heti 1,5 órával szemben?
  • Ön kiket látna még szívesen az MTV képernyőjén?
  • Ön szerint mi szól a közszolgálatiság mellett, a kereskedelmi csatornákkal szemben?
Az elkészült írásokat a friderikusz@pantel.pantel.hu e-mail címre, vagy a 1364 Budapest 4., Pf. 286-os postafiók címre várjuk. A legeredetibb írások olvashatók lesznek honlapunkon, a legeredetibb felvetések vitaindítóként szolgálhatnak a Fórumon, a hasznosítható ötleteket pedig Friderikusz Sándor - ha alkalma lesz rá, mert MTV-elnökké választják - beépíti koncepciójába. Köszönjük segítő szándékát!
Az Ön neve: 
Az Ön e-mail címe: 

Ön milyen MTV-t szeretne? 

 

2002. december 31.
Kedves Friderikusz Sándor!

Megpróbálok, ahogyan kérte, röviden válaszolni a feltett kérdéseire, bár ez igen nehéz, mert a kérdések összetettek.
(Annyit elárulok magamról a könnyebb "betájolás" végett, hogy huszonéves vagyok, pénzügyi számviteli területen dolgozom.)

Amikor végiggondolom, hogy milyen műsorokat néznék szívesen az mtv-n, figyelembe kell vennem azt is, hogy az én meglátásom szerint egy közszolgálati tévének nem azonosak a feladatai a kereskedelmi adókéval.
Ami azt is jelenti, hogy nem kell, és nem is lehet minden esetben, minden műsornál arra törekedni, hogy a nézettségi mutatók meghatározóak legyenek.
Gondolok itt az ország kisebbségi népcsoportjainak, a kimondottan valamilyen meghatározott korosztálynak, társadalmi csoportnak szóló műsorokra, a parlamenti munka közvetítésére.
Szerintem ezek a műsorok szorosan kapcsolódnak a köz szolgálatához, és ezért (is) kap állami támogatást az intézmény, hogy ezeket a nem nyereséges, de szükséges műsorokat is kellő színvonalon tudja szolgáltatni.
Szeretném, ha a közszolgálati tévé sokoldalú lenne. Úgy képzelem, ha már két adó van, a kettesen mehetnének a nemzetiségiek mellett az ismeretterjesztő, illetve sport műsorok is. (Tehát az én megítélésem szerint inkább réteg műsorok.)
Az ismeretterjesztés igen tág fogalom, sok mindent magába foglal, nem is merem elkezdeni sorolni, mert csak az 1 oldal lenne, de példaképp magába foglalhatná a diákok részére történő plusz információkat, mondjuk a felvételit segítendő; vagy egyetemi szinten lévő előadásokat (pl. a mindentudás egyetem, illetve ehhez hasonló műsorok.)
Több kulturális műsor is jól elférne a palettán, akár a régi Stúdió féle formátumban, akár más korszerűbb megoldásban.
Természetesen sportműsorok is kellenek, és hetente minimum egyszer valamilyen közvetítés.
Szerintem lehetne olyan aktuális témákkal foglakozni, ami érdekli az embereket, mégsem tudnak eleget róla (és a többi adó ezen nem segít). Gondolok itt például az egészséges életmódra, illetve az ezzel kapcsolatos tanácsokra, ötletekre.
Nagyon szerettem Kepes András, Vámos Miklós ún. "beszélgetős" műsorait, és nagyon hiányoznak...
Nem hiszem hogy a filmek tekintetében fel kellene venni a versenyt a kereskedelmi adókkal. Nem hiányzik az a sok vértől fröcsögő durva akciófilm. Ha ilyet akarok nézni, akkor átmegyek az említett adókra. Persze ezzel nem azt mondom, hogy csak színházi közvetítéseket, drámákat adjanak (persze azért lehetne néha:-) ) de vannak olyan filmek amelyek könnyedek, szórakoztatóak, mégsem közönségesek, és sok embert érdekelnének.
Nagy kérdés a politikai műsorok köre.
Szerencsére a Nap-kelte reggeli adása nagyon fontos szerepet játszik, és egy korábbi nagy űrt tölt be sikeresen. Bár ha meg tudnának velük állapodni, hogy kevesebb reklámot adjanak le, még élvezetesebb lenne.
Emellett szívesen látnék még este, mondjuk a film után is olyan politikai műsort, ahol adott aktuális témában politikusok, közéleti személyiségek fejtik ki a véleményüket, pörgős, érdekes, figyelem felkeltő és - fenntartó stílusban.
Mostanában látom, hogy az mtv próbálkozik Claudia - Mónika show mintájára közéleti vitaműsorokat bevezetni. (Bánót, Fialát, Albert Györgyit láttam benne). Sajnos nem érzem azt, hogy átütők lennének. Talán a témaválasztás, talán más okok miatt, de számomra nagyon unalmasak.
Nem hinném, hogy szükség lenne rá ilyen formában. Az említett két hasonló műsor ugyanis elviszi az erre nyitott nézőket.
Juszt Lászlónak volt régebben ehhez hasonló és mégis más, érdekes és izgalmas show-ja, azt is vissza lehetne hozni.(Jusztot is.)
Nagyon hiányolom a színvonalas szórakoztató műsorokat, a Satelit mellett nemigen tudok olyat, amit szívesen megnézek (az mtv-n).
Gyerekműsorok. Visszaemlékezve gyerekkoromra, nagyon sok jó ifjúsági film, rajzfilm, szórakoztató adás volt. Sajnos ma ezek egy részét ismétlik, és bár most is - korom ellenére - szívesen megnézem őket, kellenének újak, és persze jóval nagyobb műsoridőben. Tudom, hogy vasárnaponként a Disney délután nagy siker volt. Hasonló jellegű most is sikeres lenne, mert ez a terület az, amivel még a kereskedelmi tévékkel is felvehetnék a versenyt, itt ők sem brillíroznak.

Mivel a kérdések némileg fedik egymást, már említettem néhány nevet, akiket szívesen látnék a képernyőn, de akkor most kicsit bővebben.
Olyanokat, akik egyéniségek. A bemondók tudjanak beszélni, a riporterek értelmesen kérdezni (eddig nekem ez tűnik a legnagyobb hiánynak). Akik hitelesnek, őszintének, felkészültnek (!) tűnnek.
Annyi média iskola van, hát nem hiszem, hogy ne akadna egy-két megfelelő ember.
A régi műhelyeket (pl: híradós) vissza kellene állítani.
Az utóbbi napokban Önt lehet látni a Nap-kelte műsorvezetőjeként, és ez nekem fantasztikus élmény. Olyan riportokat láthatok, amelyek érdekesek, nem akarja a riportalanyt a földbe döngölni, empatikus velük, és nagyon jó kérdéseket tesz fel, olyanokat amik egyrészt logikailag adják magukat, másrészt a nézőket valóban érdeklik. Tanítani lehetne, sőt kellene a többi riporternek, műsorvezetőnek, mert bizony szörnyű rossz riportokat lehet látni.
Nem vagyok arról meggyőződve, hogy méregdrága sztárokat egy közszolgálati tévé megengedhet magának. Vagy csak én vagyok túl naiv, és az igazi egyéniségek a nagy nevek mind vagyonokba kerülnek?
Mindenestre, szívesen látnám a következő embereket (indoklás nélkül), hirtelen ahogy az eszembe jutnak:
Juszt László, Vitray Tamás, Havas Henrik, Szegvári, Kepes, Vámos, Szilágyi, Markos, Gálvölgyi, Vágó, Csiszár Jenő. Mindegyiküknek lehetne önálló műsora, biztos vagyok benne, hogy színvonalasan meg tudnák oldani.

A fentiekből kiderült (nagyjából), hogy milyen műsorokat nézek, pontosabban néznék szívesen.
Legkedvesebb műsorom a Nap-kelte, de az ráadásul nem is mtv produkció.
Tévénézési szokásaimon november 3. óta annyit változtattam, hogy kíváncsiságból és reménykedve többször belenéztem a műsorokba. A véleményem viszont sajnos sokat nem módosult:-(
Legutóbb a nagy vihart kavart Pálffy ügy kapcsán megnéztem milyen lett a Híradó. A választások elöttihez képest észrevehető a javulás, de ennek ellenére nem érzem, hogy elég profi lenne. Színvonala a szerkesztés illetve az elhangzó riportok miatt nem éri el a tv2 illetve az RTL híradóinak szintjét.
Ugyanúgy túl sok maradt az ismétlés, az unalmas műsor. (Annak viszont örülök, hogy nem adnak valóságshow-t.)

Ha általánosan kellene jellemeznem a műsorokat, kicsit porosak, kicsit merevek, szürkék.
Talán, hogy ne a média világából vegyem a példát, összehasonlítva olyan mintha Kuncze Gábor vagy Lendvai Ildikó (kereskedelmi adók) stílusa állna szemben Áder Jánoséval vagy Mátrai Mártáéval (mtv).
Gondolom érthető a példa. ;-)
Még lenne mit mondanom, bővebben kifejtenem a véleményemet, de így is túlléptem a megadott terjedelmet.
Az mtv-vel kapcsolatban amit a legjobban szeretnék az az (amellett, hogy a mostani kurátorok tűnjenek el, mert nem érdemlik meg azt a posztot amit betöltenek), ha végre lenne egy elnök.
Egy elnök, akit Friderikusz Sándornak hívnak.

üdvözlettel:

Kovács Szilvia
(xava)

2002. december 16.
Kedves Sándor!

Én úgy érzem a mai műsorok minőségén és a színvonalán kéne változtatni.
Régebben annyi jó műsor volt kínálaton hogy nem tudtak felkelteni a Tv elöl. Hiányolom a kívánság műsorokat, vetélkedőket, a fantasztikus és színvonalas show műsoraidat. A humor, a vidámság, a gyerek, és a fiatal (tinédzser) korosztálynak szóló különböző műsorok szinte teljesen eltűntek a képernyőről. Pl.: alig vagy egyáltalán nincs: mese, kulturális, személyiségfejlesztő, természetfilmek és sorozatok.
Olyan statisztikai adatokat, felméréseket kéne készíteni, amelyek tükrözik a mai érdeklődési köröket az egyes korosztályokban és mindenki igényeit figyelembe véve egy teljesen más stílusú (színvilág, háttér, stb..) Tv-világot kéne kialakítani. Hiányzik még sok minden és nem értem miért nincs sok régebbi kiváló műsor a mai programok között. Példálózni nem akarok hisz ezek kivétel nélkül több millió embert ültettek a képernyők elé és mikor a csúcson voltak akkor kerültek le a kínálatról. Ez amit ma a TV csinál az minden de nem műsor. Amennyire tévémániás voltam ma épp annyira utálok tévét nézni. Bátran állítom nincs olyan műsor ma, ami letud kötni akár rövid időre is. A továbbiakban kívánok nagyon sok sikert és mielőbbi előre jutást az élet minden területén. Remélem, egy napon talán újra visszatér a médiába a képernyőre, és egyszer visszatér az élet a magyar televíziózás történetébe.

Maradok Tisztelettel:

Viki Pécsről

2002. december 9.
Tisztelt Friderikusz Sándor Úr!

Először is: egyik szemem sír, a másik nevet.
Nevet: Amikor megtudtam, hogy Ön is jelöltette magát a MTV-elnöki posztjára nagyon örültem. Végre valaki rendet tesz a közszolgálati tévé háza táján - gondoltam.
Sír: Sajnos az eszembe se jutott, hogy hónapokkal később is "fej (vezető)" nélkül marad az intézmény. Igazai magyar paródia, csak senki se nevet rajta. Jó volna, ha a pályázatok és a rátermettség alapján döntenének. Bízom benne nem adja fel és újra próbálkozik. Remélhetőleg harmadszorra minden sikerül.

Milyen is legyen a tv?
1. Családcentrikus: jó volna, ha este a család apraja és nagyja együtt ülhetne le a tévékészülék elé. Valószínű olyan filmet, vagy szórakoztató műsort kellene az esti órákban (itt a híradó utáni időre gondolok) vetíteni, mely a fiatalokat és időseket egyaránt érdekli. Ne kelljen azon vitatkozni, mit is nézzenek.

2. A mesék: a 1,5 óra naponta kevés egy kicsit. Voltak szép mesék (itt a régi magyar mesékre gondolok: Pom-pom, Vuk stb.) ezeket biztos szívesen látnák a szülők és a gyerekek is. A szombat-vasárnap délután a tizenéveseket érinthetné (kalandfilmek, ifjúsági filmek.) Eddig csak a régi mesékről, filmekről szóltam, de gondolom vannak most is remek rendezők, fiatal tehetségek. Az ő alkotásaikkal is megismerkedne a nagyérdemű közönség. (Talán ez lehetne a köztévé egyik feladata.)

3. Politikai műsor: itt lenne egy javaslatom, láttam az egyik külföldi kereskedelmi csatornán egy politikai vitaműsort. A műsor lényege: havonta meghívnak az ellenzék és a kormány oldalról egy-egy politikust, akik a nagyérdemű közönség előtt vitatkoznak, persze egy, esetleg több kérdéskörről. Mondjuk a magyar esetben: EU kérdése pro- és kontra, Afganisztán - menjenek vagy ne magyar katonák és így tovább. Persze kell hozzá egy felkészült műsorvezető. És persze ott vannak a nézők (pl. SMS-ben szavazhatnak kinek hisznek). Érdekesebbé lehet tenni a műsort, például: havonta egy-két fantasztikus kijelentést elhangzik politikusainktól, ebből össze lehet gyűjteni egy kis csokrot és meg lehet szavaztatni a tévénézőkkel. A legnagyobbat mondó pedig jutalomban részesülhetne.

Tisztelettel:

Zsigmond József

2002. december 7.
Valóságos, de "valóságsó" menteset elsősorban. olyan Bethlen Jánosos beszélgető műsorokat, amelyek kultúráltan és kedvesen, pártsemlegesen tudnak mélyre hatolni és hatni. Undorodom a Zalatnai Cinik és Császár Elődök sztárolásától, na meg a Tasnádi féle erkölcsi prédikációtól. Még azt hiszik, hogy nem azok, akik!

Mutassunk be végre olyan értékeket, amelyeket nem a pénz mér!

A média sztárok legyenek attól sztárok, hogy nincs gombóc a torkukban mikor pókerarccal 2,8 millióért felolvassák a híreket és ne legyen vájkálás kisemberek tragikus életében.

Ne olyan mozifilmeket lássunk, ahol mindenki meghal, csak a jegyszedő marad élve, és ne kelljen egész éjjel fennmaradni ahhoz, hogy elcsípjünk valami igazán értékes műsort.

Az utóbbi időben egyre inkább az az érzésem, hogy a gondolkodó és érző emberek helyett a tagolt beszéd szintjén állók tömegét célozta meg a televízió. Hát ezt köszönöm, nem!

Acélosné Solymár Magdolna

2002. december 6.
Közszolgálatit, szórakoztatót, politikailag teljesen semlegest (ami már nem nagyon megy hisz Orbán maga alatt vágta a fát

Feladó: Hohner Ferenc

2002. november 10.
Tisztelt Friderikusz Sándor!

Nagyon örülök, hogy újra indul az elnökválasztási "kampányban" és nagyon bízom benne, hogy megválasztása esetén valóban megvalósul a nyugati szemléletű, ugyanakkor a magyar sajátosságokhoz, szokásokhoz alkalmazkodó köztelevízió.
Én frissen diplomázott közgazdászként szeretnék hozzászólni a témához, és úgy érzem ez a kérdéskör több vonalon is kapcsolatban áll szakmámmal. A levél megfogalmazásánál arra törekedtem, hogy írásom azok az olvasók számára is érthető legyen, akik nem folytattak e területen tanulmányokat.
Irányelvek: először én az arculat tartalmi (nem a most frissen változtatott vizuális!) elemeire szeretnék javaslatot tenni.
Az MTV jelenlegi vezetőinek nyilatkozataiból gyakran lehet hallani, és az új műsorstruktúrát látván észre is lehet venni azt a szemléletet, hogy "bizonyos dolgokat át kell venni" a kereskedelmi televízióktól, hiszen ott sok minden jó, nem véletlenül nézik sokan. Én erről azt gondolom, hogy ez az elgondolás részben helytálló, csakhogy a megoldást erre nem a két kereskedelmi TV szerkesztőségének munkájában, hanem sokkal inkább a marketingtudomány eszköztárában kell keresni. (amely oktatása - minthogy ezt Ön bizonyára nagyon jól tudja - főiskolai szinttől kezdve nem a sztereotípiákra pl. "légy provokatív és sikeres leszel" /megújult Claudia Show/, hanem a pszichológiára épít.)
Konkrétan arra gondolok, hogy a közszolgálati műsorok modernné, lendületessé, pergőssé, és nem utolsó sorban közvetlenné és közérthetővé tétele nagyon fontos, hiszen ezt ösztönösen mindannyian igényeljük (és ezt nem a tv2 kezdte a világon először alkalmazni). De a Földön egy olyan elismert marketing könyv sincs, ami pl. "a pénisz és a mutatóujj közti összefüggés vizsgálatát" /Navigátor/, vagyis a társadalom nagy része számára ellenérzést kiváltó pikáns, provokatív stílust a széles körben tetszést és megbecsülést kiváltó nélkülözhetetlen marketingtechnikák közé sorolna. A nagy amerikai televíziók is állítólag csak 1-1 ilyen hangvételű műsort mernek (és akarnak!) betenni a programválasztékba, abból a célból, hogy a társadalom hagyományos elvárásaihoz alkalmazkodni nem kívánó rétegeket is bevonják a piacba és a szerkesztők tudomásul veszik, hogy ez nem tetszik mindenkinek. (pl. Jerry Springer).
A köztévé rendeltetése adott; az idők során összegyűjtött mind hazai, mind külföldi tudásanyagot és értékeket lehetőségeihez képest leghitelesebben átadja a lakosságnak, ezzel párhuzamosan - számos érdeklődési területet átfogva - hűen tájékoztasson az aktuális eseményekről.
Én úgy gondolom, hogy emellett a közszolgálati televíziónak is célszerű vezérfonalat teremteni, ami keretbe foglalja a többi műsort és ami majd hozzájárul más egyéb műsor nézettségéhez is (persze nem a színvonal rovására).
De mi az, ami a komoly témák és a közszolgálatiság körén belül a leginkább érdekli az embereket?
Konkrét javaslat a vezérfonálra: bizonyos elemzésekben fellelhető az a nézet, hogy a Big Brother népszerűsége abban rejlik, hogy sokan azonosulni tudnak az ezekben részt vevő magyarországi szereplőkkel, azaz beleképzelik magukat az ő helyzetükbe és reakcióikat összehasonlítják sajátjukéval. Vagyis másként fogalmazva választ keresnek egy kérdéssora: Milyenek is a többiek? Milyen is vagyok én? Hogyan kéne viselkedni?
Ezekre a kérdéstípusokra komoly, és mély választ ad a pszichológia, szociológia és persze előbbiekre épülve a marketing tudományág.
Franciaországban személyes megfigyelésem és tapasztalataim szerint az ezekre a nélkülözhetetlen kérdések megválaszolására (vagyis a szociológiára és pszichológiára) az oktatási rendszerük és a médiáik nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Ezek az ismeretek nagyban hozzájárulnak az egyén boldogulásához, közösségen belüli sikeres helytállásaihoz, mások megértéséhez. Én úgy gondolom, ami késik nem múlik. Itt a lehetőség, hogy az mtv nyújtson -akár színvonalas külföldi licencműsorok alapján is - ehhez a lakosságnak hiteles segítséget. Újdonsága miatt szenzációként hatna, ez az alapvetően komoly szemlélet. És ez az irányvonal lehetne az arculat központi eleme, mely átütne a híradó magyarázatain, vallási műsorokon, filmelőzeteseken stb.
Persze ötletek megvalósításához a vállalatvezetés minden szintjén nagy szakértelem, és nehéz, felelősségteljes és kitartó munka kell hogy álljon. Én úgy gondolom, hogy az Ön elnöksége esetén ez nem lenne akadály.

Tisztelettel,

Babák Péter

2002. november 08.
Tisztelt "Magaúgysemleszittelnökmertnemakarjuk" Úr!

Természetesen nem azok nem akarják Önt vezetőnek, akik így szólnak hozzá a vitához, hanem... De most politikamentes rész következik:
Olyan MTV-t szerettem volna, amit nevezhetnék MTV-nek, mert lett volna valaki, akinek eszébe jut levédetni ezt a nevet. (Azokat a vezetőket szeretem, akik körül értelmes-dolgukat tevő, dolgukhoz értő emberek ülnek. Mert a többi kiteszi az utcára, illetve fel sem veszi.)
Olyan MTV-t szeretnék, amit nézhetnek gyermekeim. Olyan MTV-t szeretnék, hogy az csak na! Magyarul beszélnének a műsorvezetők, néha a riportalanyok is, már ha találnak még ilyen embert ott fenn. Lehetne könnyed, lehetne komoly, lehetne "szappanos", lehetne sportos, mesés is lenne, s elérne a kerekerdő legtávolabbi sarkába is.
Emlékszik még 1989 kedvenc kifejezésére, arra a fröcsögőre? –> PLURALISTA
Érzelmileg, értelmileg, politikailag, életkorilag, társadalmi-helyzetileg, meg egyébként minden más módon is ilyen MTV kéne...
Ön valamikor régen kiadott egy igen olvasmányos könyvet. Teli volt a semmivel. Ilyen lett az MTV. Most mit írna bele?
De azért még mindig Ön az én emberem!
Jó szórakozást!

Cserhalmi János

2002. október 3.

Az általam elképzelt ideális televízió egyrészt hasznos információkkal szolgál mind az aktuális világpolitikai és magyarországi eseményekkel, mind a tudomány területén elért legújabb eredményekkel kapcsolatban, másrészt magas színvonalon képes szórakoztatni.
Nem tolakszik az életembe mindenféle csodaszereket ígérő reklámjaival, de hasznos tanácsokkal szolgál a mindennapi élet nehézségeinek leküzdésére. Nem elég hirdetni az egészséges életmódot, el is kell magyarázni, ki mit ért alatta, hogyan valósítható meg ez egy átlagember számára. Nem elég csak siránkozni a környezet rombolása miatt, az emberek szemléletét kellene olyanná formálni, hogy mindenki tudja, ő mit tehet az egészséges környezetért. Sok minden van, amiről azt hisszük, hogy már mindenkinek a könyökén jön ki, éppen csak azt nem vesszük észre, hogy az alapokat nem mondtuk el (pl. a kábítószerekkel, a szexualitással kapcsolatban azt hisszük, hogy minden fiatal mindent tud. Talán nem ártana egyszer őket is megkérdezni...).
Szeretném, ha okos embereket látnék a képernyőn, akik képesek a figyelmemet lekötni, akár politikai, akár tudományos, akár egyéb témáról legyen szó. Szeretnék színdarabokat (pl. Shakespeare-feldolgozásokat), igényes filmeket nézni, és nem csak éjszaka vagy délelőtt, hanem főműsoridőben is. Gondoljon a televízió vezetése azokra az emberekre (és gyermekeikre), akiknek nincs pénzük színházba, moziba menni, kirándulni, országot-világot látni, igényes újságokat, magazinokat olvasni. Nem igaz, hogy az emberek csak a szenzációhajhász műsorokat kedvelik. Viszont ha nem látnak igényes műsorokat, előbb-utóbb elhiszik, hogy nincs is rá igényük.
Gondoljon a tévé vezetése a gyerekekre is, legyenek rendszeresek a mesék, a gyermekműsorok. Legyen zene is, mindenkinek. Aki az operát szereti, annak is, aki a modern zenét szereti, annak is. Legyen sport is, bár ezt inkább csinálni volna jó ("egy kicsi mozgás mindenkinek kell").
Nem kérek viszont "való világ"-ot, "big brother"-t (magyar szót annál inkább), Claudia-, Mónika- és egyéb show-kat, embert lealacsonyító műsorokat.
Kérek viszont vetélkedőket, akár szellemi, akár ügyességi játékokról legyen szó. Ne legyenek horribilis nyeremények (ez mindig megkérdőjelezi a tiszta játékot), de lássam, hogy érdemes játszania annak, aki eljött a műsorba. Van középút. És vannak intelligens játékvezetők.
Az Ön műsorai mindig tetszettek, Ön biztosan tudja, hogy az eddigi műsoraiból mire lenne igény.

Sz. Tóth Elekné

2002. október 1.
Kedves Friderikusz Sándor Úr!

Sajnos kevés időm van, így nem tudok olyan bőven írni mint szeretnék, de kérem olvassa el személyesen a levelemet. Éppen most láttam Önt a Napkeltében, ahol jogosan teljesen fel volt háborodva és rendkívül zaklatott volt. Hasonló igazságtalanságok esetén én is így tudok csak viselkedni. Szeretnék Önnek valamit mondani. Én nagyon tisztelem Önt a munkássága miatt és mint igazságot kereső embert is. Én ebben a világban már többször hasonló módon csalódtam és akár kiábrándultnak is nevezhetném magam.
Ugye Ön választhatna egy "jobb megoldást" (van annyi anyagi erőforrása), ahol úgymond tesz az egészre és elmegy akár valahová külföldre és éli boldogan az életét. De tudom, hogy ezt vagy hasonlót nem tesz, mert Ön azt szereti, amit csinál (és amit jól csinál). Sokszor lehetne az egyszerűbb és az egészségre talán nem ártalmas megoldást választani. De én azt gondolom, tényleg igazságtalan, érzéketlen (mind társadalmilag, mind erkölcsileg, stb.) emberekkel vagyunk körülvéve. Ilyen kis emberek, mint én is, általában az események szemlélői, kiszolgáltatottjai vagyunk. Mi az, hogy 4 évente, vagy tudom is én kapunk itt-ott néhány milliomodnyi esélyt vélemény-nyilvánításra. És ez a fejtegetés messzire vezetne, mármint hogy milyen erőt vagyunk képesek egyedül felmutatni és a hasonló gondolkodásúak mennyire tudnak együtt erőt felmutatni...
Végső soron: Önnek mind a lehetősége, mind az ereje, mind a képessége megvan ahhoz, hogy kiálljon az igaza mellett, amivel azt hiszem milliók értenek egyet. Nem adhatja fel, még ha a csalódottság, amit mondott a Napkeltében, erre is sarkallná. Ha önmaga miatt fel is adná, nem teheti meg mi miattunk. Nem léphet vissza önként. Ha "eltapossák", akkor sem Ön adta fel. A történelem bebizonyította mindig, hogy a végén (a legvégén) mindig az igazság kerekedik felül. A hazugság és a gonoszság hosszú ideig nem állhat meg. Önnek ebben, azt hiszem, feladata van (pátoszosabban mondhatnám: küldetése; és nem is túloznék talán). Nagyon ideje volna, hogy forduljon a kocka több területen. Ön egy (és így hiszem, hogy több) területen megcsinálhatja az igazát. Legyen az az M1.
Köszönöm, hogy végigolvasta.

Tisztelettel,

Kádár László

2002.szeptember 29.
Tisztelt Friderikusz Úr!

Nem állítom, hogy az, ahogyan Önt a képernyőn keresztül sikerült megismernem - a kamera előtti magatartása - minden esetben szimpatikus volt (gondolok itt elsősorban show-műsoraira), azonban elolvasva pályázati anyagát úgy tűnik, hogy vállalása becsületes, átgondolt, remélhetőleg lesz lehetősége bizonyítani, hogy racionális is. Aligha lehet kérdéses, hogy szükség van közszolgálati televízióra, elég ha ránézünk a televíziós műsorújságokra, tovább nem akarok menni, ugyanis nem vagyok csípőből annyira rosszindulatú, hogy bárkit is arra buzdítsak, hogy bármelyik kereskedelmi televízió műsorát nézze.
Azonban az, hogy ezen televízióknak a műsorait mennyien nézik mindenképpen elgondolkodtató, abból a szempontból legalábbis, hogy megvalósíthatóak-e azok a nézettségi mutatók, amelyeket pályázati anyaga tartalmaz. Számomra nem derül ki ugyan, hogy ezen adatok reményt fejeznek ki vagy valamilyen számításon alapulnak, azonban mindenképpen bátrak (tudom, e tekintetben a pályázat mottója ad némi eligazítást...:-) ).
Egyetértek abban, hogy alapelveknek és nem felsorolásoknak kell eleget tenni a közszolgálati televízió működtetése során. A pályázati anyagban megfogalmazott alapelvek magukban hordozzák azon értékeket, amelyeket meg kell jeleníteni - sőt a személyiségi jogok védelmét illetően a magam részéről elégedett lennék ha azok tiszteletben tartása és az erre való "nevelés" megvalósulna.
Rengeteg olyan értéket lehet megfogalmazni, amelyeket közvetíteni és erősíteni kell, valóban fontos a kisebbségek és egyáltalán a "másság", mint értékhordozó megjelenítése, figyelemmel arra is hogy, hogy tapasztalataim szerint a magyar társadalom jelentős része általában intoleráns.
Fontos a sikeres emberek, közösségek megmutatása is - ebben is egyet értünk -, a szerintem egyébként tehetséges magyar emberek kishitűek, és a kudarcokat sokkal inkább képesek megélni, mint a sikereket, ezért úgy vélem a sikereket közel kell vinni hozzájuk, éreztetni kell, hogy ezek nem "csodás események", hanem mindennapi történések, illetve cselekvések: szorgalommal, munkával, tehetséggel és kis szerencsével elérhetőek. Ezt azért is lényegesnek tartom, mert sajnos mások sikere általában inkább vált ki irigységet, mint egyfajta motivációt, akaratot a saját életvezetést illetően. Nehéz feladatnak ígérkezik az elfogulatlanság a politikát érintő műsorok esetében, ehhez elég nehéz lesz megfelelő embereket találnia, Bárdos Andráson kívül hirtelen nem tudnék mást említeni, akit hitelesnek fogadok el.
Kívánom, hogy hamarosan legnagyobb gondja a pályázati anyagában foglalt célok megvalósítása legyen, sok sikert kívánva:

Dr. Kocsis Zsolt

2002.szeptember 26.
Tisztelt Friderikusz Sándor!

Én olyan közszolgálati tévét szeretnék, ami nézhető, politikailag független, a műsorokat nem szakítják meg reklámok, amelyiken nincsenek idétlen, nevetségesen semmitmondó, üres műsorok. Olyan televíziót szeretnék amit a munkából fáradtan hazaérkező honpolgár kényelmesen hátradőlve nézhet és közben szórakozik, értesül a nap híreiről, megismeri a politikusok nézeteit, melyen van humor, politika, izgalmas, szórakoztató, politikailag független műsorok.
Ha a politikusok is jó műsorokat akarnának látni és azt szeretnék, hogy a Magyar Televízió régi fényében legyen látható, csak egyet kell tenniük, FRIDERIKUSZ SÁNDORNAK ADNI EGY LEHETŐSÉGET.
Ennyi!

Tisztelettel,

Blahó László

2002.szeptember 26.

Olyant mint Ön, aki ért hozzá és már nem kell lopnia (lásd. Vámos műsor), aki feláll, ha nem hagyják a saját értékrendje szerint működni, akinek azért humora is van, akit nem nyom agyon (agyán) a nem elviselhetetlen nagyságú feladat, akirol el tudom hinni, hogy ember(szabású) tud maradni, ha hivatalba jut, akkor is. Aki tud beszélni az emberek nyelvén és van is mondanivalója.
Sok sikert, s ha lenne hasonló, nem saját kérdőív, oda is ezt írnám.

Üdvözli,
Roóz Péter

2002.szeptember 26.
Kedves Friderikusz Sándor!

Nyugdíjas tanár vagyok, tehát kéréseim és vágyaim gyenge anyagi helyzetemből is fakadnak. Gyáva is vagyok, az egészségem sincs rendben, ezért este nem szeretek elmenni otthonról.
Nagyon szeretnék havonta legalább egy, de inkább két alkalommal, lehetőleg rendszeresen ugyanazon a napon, országos színházi, opera, operett, koncert közvetítést (soha az életben nem jutok el Kaposvárra, Nyíregyházára, meg sehová). Sajnos a mozi is rengetegbe kerül. Ugyanígy tehát rendszeresen szeretnék "Magyar Filmklubot" ahol a Filmszemle filmjeit - valamikor, "előtte, utána, vagy helyette" meg tudnám nézni. Ugyanígy jó lenne a rövidfilmeknek is egy havi egyszeri este. Nagyon kellene egy, a régi "Stúdió"-hoz hasonló kulturális szemle, ahol beszámolnának viszonylag részletesen kiállításokról, megjelent könyvekről, kulturális eseményekrol. Ezeket a musorokat talán az a "vidéki" értelmiség is szeretné, akinek nincs pénze feljönni Pestre egy opera-előadásra, vagy elutazni Győrbe pl. a Győri Balett egy estjére. Ezen kívül még nagyon szeretnék egy "folyóirat szemlét", ahol általában is szemléznének, de időről időre részletesen is bemutatnának egy-egy folyóiratot.
Sok mindent, amit régen örömmel csináltam, ma már nem tudom csinálni. Amit régen sem tudtam, utazni: most nagyon szívesen néznék város-ismertető filmeket, tájakról, természetvédelmi területekről stb. szóló filmeket, utazási magazinokat stb.
Talán, ha heti egy estét, mondjuk 18-23 óráig rendszeresen ilyen célokra lehetne fordítani: pótolni azokat a tevékenységeket, amit nyugdíjasként, vidékiként, szegényként az ember nem tud megtenni, akkor nem vennék el túl sok időt a "könnyebb" szórakozástól. Nagyon jó lenne, ha rendszeres lenne a dolog, amihez az ember már előre hozzá tudna készülni.
Remélem, Ön fog győzni (és értelmes társulást-munkamegosztást tud létrehozni Baló-val akit szintén nagyon szeretek és nagyra tartok pl. mint "hírigazgató" - mindennek ellenére). Drukkolok mindkettőjüknek.

Sokszor üdvözli,

Dr. Kis Katalin

2002.szeptember 25.
Kedves Fridi!

Szerintem ez nem lehet kétséges. Persze, hogy Friderikusz irányította MTV-t szeretnék. Most legalább lenne egy ember, aki mind szakmailag, mind pedig pénzügyileg rendbe tenné az MTV-t! Még egy fontos dolog. Ő nem lopja ki azt a kevés közpénzt ami a működtetésre jut!!! Az már más kérdés, hogy ebben mennyi támogatást fog kapni, mert hiszen gyökeresen át kell alakítani mindent és ehhez türelem és pénz kell, ami csak később hozza meg a gyümölcsét! Arra viszont kíváncsi leszek, hogy melyik kereskedelmi TV lesz az áldozata ennek a harcnak, mert hát harc az lesz hirdetőkért az biztos! Én drukkolok neki! Remélem, a józan ész fog diadalmaskodni, nem a politikai érdek! Sok sikert hozzá!

Üdvözlettel,

Kapitány Zoltán

2002.szeptember 21.
Kedves Sándor!

Szurkolok Önnek, hogy sikerüljön a TV elnöki pozíciót elnyernie, különösen, hogy én is nyíregyházi vagyok.
A javaslatom: Nagyon hiányolom azokat a diákoknak szóló műsorokat, amiket én gyerekkoromban láttam délutánonként a tévében. Színesen, élvezetesen, érthetően egészítették ki az unalmas kémia, matematika, fizika órákat, megszerettették a rajzot, az éneket mint készségtárgyakat.
A másik: Jó lenne egy sorozat a pályaválasztás elott álló fiataloknak, akik ugyan tudják mik szeretnének lenni, de fogalmuk sincs, hogy a választott egyetemen, főiskolán min kell keresztülmenniük a 4-5 év alatt. Például: milyen tantárgyakat kell tanulniuk, hiszen én magam is nagyon meg voltam lepődve, mikor a gyógyszerész karon matekot kellet tanulni, vagy most a jogon közgazdaságtant. Jó lenne, ha ezzel a leendő hallgatók tisztában lennének, nem érné őket hidegzuhany. Vagy éppen ellenkezőleg, milyen humoros dolgok történhetnek egyes előadásokon, gyakorlatokon, szemináriumokon. A középiskolásoknak erről fogalmuk sincs, legfeljebb ha van a családban felsőbb éves. Kevés ez az egy oldal...

Hamvai Krisztina

2002.szeptember 20.

Én mint néző abból indulnék ki, hogy léteznek a kereskedelmi televíziók a maguk kínálatával. Mint televízió néző bármikor választhatom ezen műsorok közül bármelyiket. Nézhetek más tematikus csatornákat is. Kicsiket és nagyokat egyaránt. Ha ez így van, akkor mi hiányzik?
Van amit ma nem kaphatunk meg a televíziós kínálatból: Dokumentumfilmeket, Kulturális portréműsorokat, Hiteles tudományos, ismeretterjesztő műsorokat, Színházi előadásokat, Különböző zenei stílusokat: jazz, sanzont stb. Az európai filmtermést, az új magyar filmeket, a főiskolások vizsgafilmjeit stb.
Úgy gondolom, hogy minden este a lakosság egy harmada az igényes műsorokat választaná!!!!!

Babiczky László

2002.szeptember 20.
Tisztelt Friderikusz Úr!

Először is szeretném megköszönni, hogy újra indult az MTV pályázatán. Sokan gondoljuk úgy, hogy az Ön szakmai tudása lehet az egyetlen megoldás a jelenlegi állapot feloldására. Sajnos az utóbbi években nem igen néztem MTV-t mivel nem igen volt mit. A legtöbb műsor pártbeütéses volt ezáltal nézhetetlen.
Hiányolom a nívós szórakoztató műsorokat, valamint a jó filmeket. Elég a sok kereskedelmi tv által vetített olcsó Hollywoodi filmből! Az MTV feladata, hogy mást adjon. Színvonalat, minőséget.
Az MTV képernyőjén leginkább fiatal arcokat látnék szívesen, akár újoncokat is.
Fontos egy adott csatorna arculata is. Fontos a logo, és az egész design. A jelenlegit mindenképpen meg kell változtatni, mert rossz emlékeket ébreszthet. Ha elnökké választják, legelőször a csatornák logoját, és képi arculatát cseréltesse le! Egy adón akkor látszik igazán a változás, ha új az arculat. Erre mindenképp figyeljen oda!
Az m1,m2,m3,m4,m5 nevek helyett is lehetne mást találni.
TELE1, TELEhír, TELEkölyök, TELEkultúra, TELEsport.
Gondolkodjon ezen is, ne ragaszkodjon az m1 stb. elnevezésekhez.
A közszolgálatiság érték, melyet tematizálni kell! Ezt egy kereskedelmi tv soha nem tudja felvállalni. Tematikus csatornák kellenek ahogy Ön is elképzelte. A közszolgálatiság azonban nem zárja ki a több reklámot, hisz erre az MTV-nek is szüksége van
Remélem elnökként helytáll, és megvalósítja álmait, mely a mi álmaink is lehetnének!

Üdvözlettel,

Bán László

2002.szeptember 17.
Kedves Fridi!

Az elnöki pályázat méltóságot sugall, nem kevésbé a doktori cím. Mégis veszem a bátorságot a tegező hangvételhez. Egyrészt a hasonló életkorunk (58-as születésű vagyok), másrészt az eddigi szereplésed zömét kiadó szórakoztató jellegű megnyilvánulások bátorítanak erre. Remélem, a következőkben kiderül, hogy semmiképpen nem a tisztelet hiányát jelzi a tegezés.
Nos, Rád felfigyeltem már akkor, amikor a szépségkirálynő választásról szóló könyvedet olvastam, de a kábeltévén terjedő népszerűséged is figyelemre méltó volt. Emlékezetes volt számomra a ringbe ültetett akkor hírességek sora - főleg Nyíregyháza maradt meg a memóriámban.
Azután a következő állomást "Az én mozim" sorozata jelentette. A többiről kevéssé szívesen tennék említést, bár a hírnév és a népszerűség tekintetében méltán sorolhatnám a show jellegű sikereket. Ugyanakkor a közszolgálatiság témájánál maradva mégsem ezekre kell a hangsúlyt helyezni - szerintem.
Átgondoltam az utóbbi hetekben, hogy miről is kellene az igazi vitát folytatni. Nem bal- és jobboldali beállítódású vezetés a kérdés. Ezt tükrözi az Index.hu-n is olvasható állásfoglalásod. Magánbeszélgetéseimben pontosan ezt jártam körül a legutóbb. Az igazán jól szolgáló csatornák (Spektrum, Filmmúzeum, Animal Planet stb., Bartók Rádió) esetében ilyesmi fel sem vetődhet. (A konzervatív és a liberális nézetek elhanyagolhatóak a zöld szemlélet jelentőségéhez képest.)
Valóban az a kérdés: milyen műsorstruktúrával, stílussal, szereplőkkel lehet afelé venni az irányt, hogy a hőskorhoz hasonló népszerűséget célozza meg az m1 és a többi közszolgálati csatorna, nem összetévesztve a népszerűség öncélú hajhászásával.
Emlékeztetőül sorolnám a régi emlékeimet: Fabula, Tízen Túliak Társasága, Delta, Kukkantó, Öveges professzor, A jövőnk titkai, Leonard Bernstein sorozata a zenéről, Stúdió '81, PC-ABC, Vers Mindenkinek, animációs filmek stb. A lista szerintem jó példákat tartalmaz a közszolgálatiságra, miközben a nézettség is igen szép mutatókkal szolgált - nem felejtve persze azt a körülményt, hogy kisebb verseny volt ezen a téren. Az bizonyára szintén érdekes körülmény, hogy ugyanezeket a műsorokat ma sem túl nagy költség lenne rendszeresen készíteni. Persze a modern megfelelői már használnák mindazokat a lehetoségeket (számítógépes támogatás, gyors hírszerkesztés stb.), amelyek akkoriban nem voltak adottak. Pozitív példaként említem az m1-en - késő este ugyan, de legalább szereplő - Fogadóóra magazinját, valamint az m2 Záróra adásait.
Csak jelzem, hogy a rádióban is - számomra érthetetlen okokból - hiányoznak bizonyos műsorok, pl. a Petőfin a Reggeli Csúcs, rádiójátékok. A Kossuth adón szerencsére még jelen van a Gondolat-Jel, és az Irodalmi Újság. Üdvözítő, hogy hetente kétszer is jelentkezik a Társalgó. Az is kellemes javulás, hogy az utóbbi időben többet gondolnak a dzsessz rajongóinak táborára is.
Végezetül szeretnék sok sikert kívánni Neked az elnöki pályázatodhoz. Ettől függetlenül buzdítanálak arra is, hogy "Az én mozim" sorozat méltó folytatásait is tartsd napirenden. Sokkal hitelesebbek voltak ezek a portrék, mint a Fókusz meg a hasonló hírműsorok rövid tudósításai. Ha már szubjektív vélemény kerül egy dokumentum jellegű filmbe, akkor ezt legalább vállalja fel az alkotója, de ne akarjon úgy hitelesnek tunni, hogy alámondásokkal kíséri a mozgóképeket. Ja, és még egy technikai észrevétel: a nagyothallók és a gyengénlátók alig tudnak valamit élvezni a leggyakrabban. Sőt, még a jól hallókat is zavarja (és ez a rádióra is igaz), hogy amíg a riport közben halk a beszéd, a reklám csak úgy harsog. Érdemes ilyesmire is gondolni - EZ NEM PÉNZ KÉRDÉSE.
Üdvözöllek, és gratulálok a teljes szakértői csoportnak, aki segít a munkádban (érezhető a pályázaton is, pl. a SWOT-elemzés is jó a PPT-ben):

Szerencsés György
matematikus
pedagógiai értékelési szakértő

2002.szeptember 16.

A nyolcvanas években voltam gyerek. Emlékszem arra, hogy minden hétköznap délelőtt érdekes ismeretterjesztő-oktató műsorok voltak a TV-ben. Ezek fokozatosan eltűntek és olyan műsorok vették át a helyüket, zömében az m2-n, amelyeket lényegesen alacsonyabb színvonalúaknak érzek (kissé debilnek, hogy őszinte legyek). Nem kerülnének ezek a műsorok túl sok pénzbe. Elég egy-két jó nevű magyar szakértő és egy kis illusztráció. Nem egyedül a nagy "körítésen" múlik a színvonal. Így lehetne közelebb hozni az emberekhez és nem csupán a fiatalokhoz a tudományokat. Az mindenesetre jó lenne, ha nem afféle egész délután végighúzódó - bocsánat a kifejezésért - "ifjúsági ökörködés" keretében kerülne ezekre sor. Ami tudomány, az maradjon tudomány. Egy-két tehetségtelen ifjú műsorvezető még nem fogja emészthetőbbé tenni.

Földvári Péter

2002.szeptember 16.

Friss diplomásként írom levelem. Számomra egy érdekes televízióban alapelv lenne hogy a néző felnőtt, értelmes és gondolkodó ember, így nem a gagyira, a sablonra és az olcsó szórakozásra épülne a műsor törzse.
Amennyiben több csatornában gondolkodik én biztos felépítenék egyet, amolyan "best of" jelleggel ami a magas nézettségű, illetve a legfontosabb műsorokat tartalmazná. Kell egy, amire a kereskedelmi mellett mindig rákattintanak, ami képes bereklámozni a többi adót, és akár gazdasági hátteret biztosítani.
Általánosságban én nem ragaszkodnék a többi csatorna médiasztárjaihoz, legyen a minőség az érték mérő. Jöjjenek a felkészült fiatalok, de fontos a felkészültség és az alkalmasság. Saját szakmámban sem kezd az ember rögtön operálni, hanem asszisztál és munkája révén kerül egyre feljebb.
Nekem Frei Tamás, Hajdú B István, Palotás Petra, Vámos Miklós, V Trivko, Aczél Endre, Chrudinák Alajos, Fábry Sándor ugranak be hirtelen mint olyan médiaszemélyek, akiket tisztelek.
Javaslom ne licenc műsorokban, hanem egyéni műsorokban gondolkodjon.
Véleményem szerint napi 45 perces valami egyetemi előadás jellegű műsor persze élve a televízió adta lehetőségekkel egy hiteles ember, tudós szájából jó lenne aktuális, érdekességrol. akár úgy hogy interneten lehetne szavazni a témákról, lehetne vitaindító írás ott, esetleg a csali lehetne a tudományos adón egy másik műsor.
Fontos lenne ha nem mindig jópofa színészek, vagy újságírók kommentálnának mindent hanem előtérbe kerülne az értelmiség, bölcsészek, fizikusok, közgazdászok, orvosok, stb.
Legyen színházi műsor néha, közvetítés, néha gála.
Talán egy szappanoperát is elbírhatna a tévé, mondjuk lehetne egy medikusokról szóló, a valósághoz a "Barátok közt"-nél jobban közelítő műsor.
Talán Fábryval vagy mással egy Jay Leno-hoz hasonló show-t naponta elbírna a televízió.
Magyar Nobel-díjasokról készülhetne dokumentumfilm, akár többrészes úgy hogy az érdemi munkásságukról tudósok magyarázzák.
Hírműsorhoz legyen mindig internetes hozzáférés, legyen interaktív míg szerkesztés alatt áll, de maguk a műsorok már direktben ne legyenek interaktívak mert az sokakat zavar és könnyen esik a színvonal.
Este mozi után én főprogramnak meggondolnám a mai gyakorlat elhagyását és ezerszer látott csúcsfilm helyett mindig az esti élményre helyezném a hangsúlyt, akár egy izgalmas sport esemény, akár egy előadás, akár egy nem agyonjátszott film, akár show, akár egy dokumentumfilm.

Tisztelettel,

dr Balázs Péter

2002.szeptember 15.
Üdvözlöm!

Csak a saját szubjektív véleményem tolmácsolhatom ily módon, történetesen azt hogy minden magyar televízióból száműzték (nem is voltak ilyenek) a számítógépes játékokat bemutató műsorokat. Tudom ez nem egy közszolgálati téma, de a XXI. században már elég széles körben nagy népszerűségnek örvend. Véleményem szerint a játékszoftverek gyártói szívesen támogatnák az efféle kezdeményezést. Természetesen sokan kíváncsiak a komoly felhasználói programok használatára is, (mivel sokszor nincs hozzájuk magyarnyelvű tájékoztató) evvel is növelve a műsor nézőinek számát. A "Tűzfal" elég gyengécske produkció, játékról pediglen szó sem esik benne. Elnézést kérek hogy nem a közszolgálatról írtam, következő e-mailemben erről írok majd. Sok szerencsét kívánok önnek az elnöki székért folyó öldöklő küzdelemben Friderikusz úr!

Üdvözlettel,

Nagy György

2002.szeptember 15.

Én nem a műsorok és a televízió minőségével kapcsolatban szeretnék véleményt mondani. Mivel én külföldön élek legjobban azt szeretném, ha mind az m1 és m2 musorait is láthatnám a műholdas kapcsolat segítségével.
Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy már régóta nagy rajongója és tisztelője vagyok Friderikusz Sándornak, és számomra a legjobb dolog az lenne, ha nemcsak a kereskedelmi csatornák sugároznának Friderikusz műsorokat, hanem a közszolgálati televízió is, hiszen akkor én is láthatnám ezeket.

Csernik Orsolya

2002.szeptember 14.

Ahol az igazán tehetséges emberek érvényesülnek. (Például nagyon hiányzik Vitray Tamás!) ... Ahol valóban sikerül politikailag objektív maradni. (lsd.: Csehországban megbénult a két állami TV, sztrájkoltak hetekig a tévé munkatársai mert, olyan elnököt választottak, aki az akkori miniszterelnök, Vaclav Klaus emberének számított...) Hadd örüljön mind a két oldal, ne mondhassa senki, hogy "jobb illetve baloldali" a közszolgálati tévé. Elismerem ez nagyon nehéz feladat lehet, de ha sikerül akkor az igazi siker, hisz mindenki a magáénak érezné a televíziót.
Jó lenne átcsábítani a kereskedelmi tévéktől az igazan jó szakembereket. (S meghagyni nekik a csinált-sztárokat.)

Nagyon sok sikert!

Sibik-Kovacs Jutka

2002.szeptember 11.

Az általam elképzelt új közszolgálati csatorna műsorszerkezetének felépítésekor elsősorban készítenék egy listát arról, hogy miért nem szereti sok ember a kereskedelmi csatornákat.
A lista lehetséges, hogy nem is lenne olyan hosszú, talán ezekből a szavakból állna: gagyi, reklám reklám hátán, erőszak, színvonalasabb, érdekesebb programok éjfél utáni műsoridobe száműzése.
Vagyis az én tévémben a híradók tudósítanának a fontos eseményekrol, megszólaltatnák a szereplőket pro- és kontra, lenne benne időjárás és sport, és az utolsó kb. 5 percben kultúra, de egy nagyon széles spektrumot felölelve.
Az én televíziómban láthatnék indi filmeket, francia filmeket, spanyol, orosz olasz filmeket, életműsorozatokat. Lenne benne talk show is, de csak érdekes, mulattató, szórakoztató.
Az M2 pedig tematikus csatorna lenne, különböző műsorsávokkal, melyek különböző, és érdekfeszítő művészeti és tudományos filmek, beszélgetések színhelye lenne.

Sellei Marianna

2002.szeptember 11.
Hiteleset!

Nagy Erika

2002.szeptember 11.

Szeretnék olyan televíziós csatornát, ahol a családom minden tagja megtalálja a kedvére való műsort. Sajnos a mostani m1 nem ilyen. Vagy ismétlések vannak - jó, mindenféle műsorból -, vagy nemzetiségi műsorok. Nem gondolom, hogy csupa akció filmeket sugározzanak, de szórakoztató, mulatságos vígjátékokat igen. Azonkívül kellene készíteni közélemény-kutatást, hogy komolyzenei műsorokat mikor, mennyit sugározzanak. Szomorú - én is közéjük tartozom -, de környezetemben elenyésző, majdnem senki sem szereti.

Tisztelettel,

Heiner Istvánné

2002.szeptember 9.

Én klasszikus, Tv-macis, kevés reklámos, filmeket félbe nem szakító tévét szeretnék. Aminek a műsorai igényesek, de szórakoztatóak is, ahol a "Régi jó" műsorok is futnak, nemcsak az esti mesében. Csömöröm van a kereskedelmi tévéktől, de megnézem azokat is, mert néha fut rajta egy-két jó film. Nem hiányoznak a valóság-show-k, az undorító beszélgető műsorok, jó lenne, ha a gyerekem is leülhetne a tévé elé bármikor. És nagyon szeretnénk látni az Angyali érintés című sorozatot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Szívesen vennék igényes egyházi műsorokat nagyobb mennyiségben is, és bizony az idősek is örülnének egy-egy nótás, sanzonos műsornak. Egyébként szerintem még most is a legjobb a Duna és az m1 műsora, még akkor is, ha a többi idegbeteg csatornát ezrek nézik. A világ megbolondult, de vagyunk páran, akik nem szeretnénk a többiekkel együtt megőrülni és erkölcstelen züllésbe zuhanni, ahol csak a BULI a fontos. Én a keresztény értékeket képviselem (szeretném), és úgy hiszem, ha a Biblia szerint élnénk, nem lenne ilyen mocskos a föld. Persze ne legyen teljesen vallási az adó, de azt hiszem, az intelligencia, szeretet, becsület, helyes értékrend sugárzása NAGYON-NAGYON ráfér a magyarságra.
Kívánok Sándornak sok sikert, mert tudom, kitenné a lelkét is, és hasznára válna elnöksége a televíziózásnak.
Köszönöm a hozzászólás lehetőségét

Rakaczkiné P. Zsuzsi

2002. szeptember 1.
Abszolut Friderikusz Úr a JÖVŐ!!! Tsók Janyi!!

Czinkóczki János

2002. augusztus 31.

Szeretném, ha az MTV nem akarna a kereskedelmi TV-kel harcba szállni. A műsorokat ne szakítsák meg állandóan reklámblokkok. Új filmeket sugározzanak, ne az archívumokból előbányászott minden adón ezerszer lejátszott filmeket. Érdekes talk show-k, vetélkedok, ismeretterjesztő musorok, természetfilmek kellenének. A gyerekeknek készíthetnének és sugározhatnának rajzfilmeket, gyerekfilmeket. Ne legyenek naponta többször is szappanoperák. A hatalmas apparátust jelentősen csökkenteni kéne, külsősökkel sok mindent meg lehetne oldani. A megtakarított pénzt magas színvonalú műsorok készítésére lehetne fordítani. Vissza kell szerezni az MTV hitelét, amit az utóbbi néhány évben elvesztett. Vissza kellene csalogatni az ismert TV-s személyiségeket a képernyőre, vagy a műsorszerkesztéshez. Így talán egy idő után megváltozna a nézők véleménye. Nem szabad engedni semmiképpen, hogy a mindenkori kormány irányíthassa a TV műsorstruktúráját. Ezt pedig csak nyílt, őszinte hanggal lehet elérni!

Horváth Attila