INDEX - 2002. október 1., kedd

Friderikusz: pofára is lehetne dönteni

Ma Magyarországon tévéelnök csak az lehet, aki mind a négy párt bizalmát élvezi, ilyen ember azonban nincs, ezért folyik minden tovább - állította Friderikusz Sándor, az MTV elnöki pályázatának egyik résztvevője. Friderikusz szerint a pályázati időszakban a kuratórium fideszes tagja személyes sértettségből szervezkedett az ő és Baló György megválasztása ellen és Siklósi Beatrix mellett. A showman egyelőre nem tudja, hogy újra részt vesz-e az elnökválasztási "kutyakomédiában".

Az egész országot érzi "átvágva" Friderikusz Sándor az MTV elnökének meg nem választása körüli ügyek miatt. A jelölt az m1 Nap-kelte című reggeli műsorában beszélt a pályázatok elbírálásáról.

Pofára döntenek?

Friderikusz - nem rejtve véka alá csalódottságát - kijelentette: "pofára is el lehetne dönteni" az elnökség sorát, szerinte ugyanis a rendszer nem tette lehetővé, hogy a döntést meghozó társadalmi kurátorok megismerjék a pályamunkák tartalmát.

Sokan vidékről voltak kénytelenek felutazni, mert a pályázatokat nem vihették magukkal, ezért kétséges, hogy hányan olvasták a pályamunkákat. A showman bírálta a pályázatok elbírálásának áttekinthetetlenségét is. Nem tudja, újra indul-e, mert "ilyen kutyakomédiában, ha az ember ad magára, nem vesz részt".

Együgyű megoldás

Friderikusz a pártok mellett 16 társadalmi kurátort keresett fel, hogy tájékoztassa őket terveiről. Elmondta, hogy öten már találkozni sem voltak hajlandók vele, amit annak tulajdonított, hogy a Fidesz delegáltja, Tátrai Eszter "szervezkedett ellene". Friderikusz állítása szerint a pártmegbízottal még annak tévés tevékenysége alatt romlott meg a viszonya egy megjegyzés miatt. Friderikusz azt állította, hogy Tátrai nyíltan Siklósi Beatrix támogatására próbálta rávenni a döntéshozókat ő és Baló ellenében. Friderikusz jogi lépéseket tervez Tátrai ellen. Orbán Viktor kéttévés javaslatát a jelölt képtelenségnek, "együgyű megoldásnak" minősítette.

Befolyásoltság alatt

A Nap-keltében megszólaló Baló György szintén kivitelezhetetlennek nevezte a volt miniszterelnök felvetését. Mint mondta, kíváncsi arra, hogy a Fidesz milyen javaslattal áll elő, mert az MTV földi frekvenciáját nem lehet a javaslatban szereplő módon megosztani. Baló, aki a kuratóriumi elnökségtől a legtöbb szavazatot kapta, kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a nagyobbik ellenzéki párt "befolyása alatt tartja" a kurátorokat.

Baló szerint az MTV számára új, legitim elnök nélkül nehéz lesz kiállni az Országgyűlés elé a hiányzó pénzekért. Szerinte a következő két hónapban milliárdos támogatásra lesz szüksége a köztévének. Mint mondta, el kell gondolkodnia azon a helyzeten, hogy egyetlen indulóból második lett, ugyanakkor megerősítette: folytak tárgyalások arról, hogy kulturális igazgatóként kerüljön az MTV vezetésébe, ám ezeket a tárgyalásokat a pályázat idejére leállították.

Az MSZP is Tátrait okolja

Az MSZP a Fideszt teszi felelőssé a hétfői tévéelnök-választás sikertelenségéért. Újhelyi István, a szocialisták médiapolitikusa az Indexnek azt mondta, információi szerint Tátrai Eszter, a kuratóriumi elnökség fideszes tagja személyesen kereste fel a társadalmi nagykuratórium tagjait, hogy befolyásolja döntésüket. Újhelyi álláspontja szerint pártja érdeke, hogy az MTV-nek mielőbb új elnöke legyen. A köztévénél azonban addig is tovább kell folynia a már megkezdett munkának, az átalakításnak. Ennek érdekében pedig biztosítani kell a szükséges forrásokat és módosítani a médiatörvényt.

Vissza