MAGYAR NEMZET - 2002. szeptember 17., kedd
újságíró: Pindroch Tamás

"Néha kicsit uncsi a műsor"

Friderikusz Sándor bízik abban, hogy nem a baloldal, de nem is a jobboldal favorizáltja lesz az MTV új elnöke

Magyarországon ma sajtószabadság van, még ha azt mindenki nem is látja egyenértékűnek - jelentette ki lapunknak adott interjújában Friderikusz Sándor. A köztévé elnöki posztjára pályázó médiaszemélyiség szerint amióta Rudi Péter hírigazgató irányításával készül a tévéhíradó, a műsorban nem túl sok kivetnivalót talál, talán csak annyit, hogy "néha kicsit uncsi a műsor". "Azt persze elismerem, szakmai hiba volt, hogy a Jobbik szervezet televízió előtti tüntetéséről a Híradó egyetlen kocka erejéig sem számolt be" - tette hozzá. Közölte, hogy tévéelnökként az m1 mellett további négy tematikus csatornát hozna létre.

- Személye megosztja a közvéleményt, és a médiában dolgozók véleményét, de azt senki nem vonja kétségbe, hogy a hazai médiavilág meghatározó személyisége. A Magyar Televízió elnöki posztjára beadott pályázatában négy év alatt 1+4 közszolgálati csatorna kialakítását tűzte ki céljául. Ez mintha egybeesne Orbán Viktor volt miniszterelnök véleményével, aki ugyancsak az egyetlen úgymond kormánypárti közcsatornát a választási eredmények alapján két részre osztaná fel. Mi a véleménye Orbán Viktor tervéről?

- Mielőtt Orbán Viktor legutóbb megfogalmazott ötletéről szólnék, annyit engedjen meg: nincs ma a hazai médiavilágban olyan meghatározó személyiség, aki ne osztaná meg a közvéleményt. Ha valamilyenek lettünk, azzal számolni kell, hogy van, akinek tetszik az ember tevékenysége, és van, akinek nem. Azt egyébként az engem nem szívlelők sem állíthatják, hogy az elmúlt 15-20 évben nem tanultam meg sok mindent a televíziózásról, mint műfajról. Azon túl, hogy tucatnál is több, különböző fajsúlyú tévéműsort készítettem, vállalkozásaimat igen jó gazdasági eredménnyel vezettem, jártam a világot és néztem közelről, hogy hogyan csinálják azok, akiknél sokkal jobban működnek a televíziók, mint nálunk. Azt mondhatom - és ezzel felelek kérdésének második részére - nincs Európában, de sehol a világon olyan ország, ahol a közszolgálati televíziót megosztanák. Törvényesebb és elnöki pályázatom koncepciója szerint is reálisabb az az elképzelés, hogy az MTV mindenki kedvére való legyen, azaz politikai hovatartozástól függetlenül adjon tartást, gondolatot és bíztatást nézőinek, és legyen alapvető normája, hogy a társadalom minden csoportjának véleményét képviselje.

- Nem érzi úgy, hogy a televíziós elnökválasztói procedúra csupán színjáték, mivel a tizenöt pályázóból az, aki a baloldalnak tetszik, már a színfalak mögött régen az MTV új elnöke?

- Megismétlem: én és a televíziós szakma, továbbá a politika is soha annyira nem volt abban érdekelt, mint most, hogy a tizenkét évnyi csődtömeg után, amely a mindenkori hatalom jóvoltából jött létre, végre érvényesülhessen a szakma. Tehát én bízom abban, hogy nem a baloldal, de nem is a jobboldal favorizáltja lesz az MTV új elnöke, egyszersmind abban is reménykedem, hogy a kötélhúzásnak nem az lesz a vége, hogy senkit nem választanak meg tévéelnöknek, hanem azt a személyt nevezik ki, aki a társadalom szemében a leghitelesebb erre a feladatra, és a programja is a legreálisabb, egyszersmind a legbiztatóbb. Ugyanis ha most valamelyik oldal jóvoltából nem választanak elnököt, az a másik oldal kezében az aduász lesz, és akkor a kormánypártoknak tényleg nem lesz más választása, mint betölteni saját embereikkel az ügyvezető alelnök alatti kulcspozíciókat. És aztán - megjósolom - egy-másfél évig újból csak a tízmilliárdok fognak kifolyni ellenőrizetlenül a köztévéből.

- A nagy társadalmi támogatottsággal rendelkező ellenzék nem a súlyához mérten van jelen a sajtóban. A politikai tömbök között kétszázalékos a különbség, a sajtóban viszont óriási a mai kormánypártokat támogató médiumok túlsúlya. A kormányváltással a Magyar Televízióban is megindult a baloldali médiahenger. Ön szerint ilyen körülmények között érvényesül a sajtószabadság?

- Magyarországon ma sajtószabadság van, még ha azt mindenki nem is látja egyenértékűnek. Például egy köztelevízió esetében fontos követelmény, hogy a társadalmat érintő fontos kérdésekben mindkét oldal jelen legyen és egyenlő súllyal, eséllyel adhasson hangot véleményének. Hogy egy példát mondjak, az általam vezetett televízióban elképzelhetetlen lenne, hogy külön sajtóklub legyen a baloldali újságíróknak fenntartva és külön sajtóklub a jobboldaliaknak. Mindenki számára ezerszer izgalmasabb, ha ütköznek a vélemények, és a néző otthon a tévé előtt ülve maga döntheti el, hogy kinek az igazságát osztja.

- Amikor tavaly pályázott a köztelevízió elnöki posztjára, azt nyilatkozta: helyteleníti, hogy az ügyvezető alelnök, Mendreczky Károly személycseréket hajt végre az intézményben. Most Ragáts Imre az MTV ügyvezető alelnöke, és megkezdődtek a leváltások, a személycserék, új műsorszerződések köttetnek. Most, mielőtt új elnököt kell választani a televízió élére, nem determinálják a megválasztandó elnököt a kinevezett személyek, nem szabják meg lehetőségeit az ügyvezető lépései?

- Személy szerint Ragáts Imre ügyvezető alelnök tevékenységét azért nem minősíteném, mert nemrégiben jogerősen pert nyertem ellene a Legfelső Bíróságon, tehát az alelnök úr még azt hihetné, hogy nyilvánosan is diadalt akarok aratni a legyőzött felett. Azonban - figyelve az elmúlt 12 év televíziós gyakorlatát - az szinte már természetes, hogy kormányváltás után lassan vagy gyorsan, de előbb-utóbb mindig a hatalomra kerülők szimpatizánsai ültek be az MTV-nél is a vezetői székekbe. Én azonban nem látom istencsapásának és a magyar demokráciát fenyegető végveszélynek, hogy például megbízták Rudi Zoltánt a hírigazgatással, vagy lett egy új kulturális igazgató-helyettes, még ha az illető nem is szakmai presztízse alapján vívta ki jogosultságát. Amit például én tudok Rudiról, az az, hogy szakmailag megbízható híradókat szerkesztett a maga idejében, és most azt kísérli meg, hogy belenőjön a ráadott kabátba. Egyébiránt, amióta az ő irányításával készül a TV Híradó, árgus szemekkel figyelem a műsort, és a legkritikusabb hangulatomban sem találok benne túl sok kivetnivalót. Talán csak annyit, hogy néha kicsit uncsi a műsor. Azt persze elismerem, szakmai hiba volt, hogy a "Jobbik" szervezet televízió előtti tüntetéséről a Híradó egyetlen kocka erejéig sem számolt be. Utána találkoztunk, beszélgettünk erről is, és ő maga is beismerte, hogy ez jelentős melléfogás volt.

- Több lap is arról cikkezett, hogy önnek nincs meg a megfelelő, a pályázathoz szükséges idegennyelv-tudása. Az angol, vagy német nyelv tárgyalási szintű ismerete szükséges a kiírás szerint. Rendelkezik ön ezzel?

- Hogy az angol és a német nyelv társalgási szintű ismeretét feltételül szabták, nem lehet a véletlen műve, semmi kétség. Ugyanis nekem franciából záróvizsgám van, márpedig egy tévéelnöknek éppen úgy nincsen elementáris szüksége sem az angol, sem a német, sem a francia nyelv ismeretére, hiszen hivatalos külföldi tárgyalásokra a BBC elnökét is hivatásos tolmács kíséri, hiába beszéli - vélhetőleg kitűnően - az angol nyelvet. Ráadásul a Magyar Televízióban van egy osztály, amely a nemzetközi kapcsolatokat ápolja, tele felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező alkalmazottal. Az sem véletlen, hogy a médiatörvény hatályba lépése óta, noha ez a sokadik elnöki pályázat, eddig az angol vagy a német nyelv ismerete nem volt életbevágóan fontos szempont a kuratóriumi elnökség tagjainak. Mindegy, ha feltétel, akkor teljesíteni kell, és bár az elmúlt 10-15 évben megannyi külföldi, angol, amerikai utam során természetesen angolul társalogtam, de most a nyelvtudást leporolni elmentem egy nyelviskolába, ahol anyanyelvi tanároktól - napi 12 órában - 400 angol órát vettem, csakhogy ezt a feltételt is teljesítsem. Például ennyi haszna már biztosan lesz ennek az egész pályázati ceremóniának.

- Miért távozott azoktól a kereskedelmi csatornáktól, amelyeknél eddig dolgozott?

- Anélkül, hogy személyi ügyeket teregetnék ki, minden konfliktus alapja végül is a totális értéktelenség volt. Évek óta látszik, hogy a kereskedelmi tévécsatornák előbb-utóbb "lemennek kutyába", amelynek jeleit manapság már jól láthatjuk. Ma, a televíziós piac felosztása után éppen öt évvel, ott tartunk, hogy azt nézik kiemelkedően sokan, ha két ember élő adásban állati módon "szeretkezik". És figyelje meg, ha így haladunk és a politika továbbra sem engedi meg két lábra állni a köztévét, a nyílt színi pornó is kevés lesz. Nem adok két-három évet, és majd embert is fognak öletni egyenes adásban. Ha viszont most engedik föltámadni az MTV-t a politika csinálói, meggyőződésem szerint hihetetlen nagy űrt fog tudni betölteni a közszolgálati tévé. Mivel az utóbbi öt évben - a kereskedelmi tévék létezése óta - csaknem másfél millió ember leszokott a tévénézésről, én elsősorban rájuk apellálok, amikor becsületes, tartalmas és értékes köztévét ígérek.

- Az ön tervei szerint milyennek kell lennie az új közszolgálati televíziónak?

- Érdekesnek, mert a közszolgálat nem feltétlenül azonos a dögunalommal. A harmadik évezred elején járunk, ezért is gondoltam úgy, hogy a nemzeti főadó mellett, amely egy klasszikus közszolgálati csatornát jelentene, fontos lenne tematikus tévécsatornákat is létrehozni. Miután programomat négy évre terveztem, az m1, tehát a nemzeti főadó rendbetétele után - mondjuk működésem második évében - létrejöhetne a hír- és információs háttérműsorok csatornája, ez lenne az m2, aztán egy tisztán kulturális csatorna, kiegészítve esetleg táv- és felnőttoktatási programokkal, ez lenne az m3, és további két csatorna gyermek és ifjúsági, valamint sporttematikával.

- A közszolgálati televíziónak versenyeznie kellene a kereskedelmi csatornákkal?

- Én egy percig sem versenyeznék, ugyanis - már bocsánat a kifejezésért - olyan koncepciókkal nem érdemes versenyezni, amelyek nem állják ki a szakmai minimum próbáját. De ha egyszer évente körülbelül 40 milliárd forintot költenek televíziós hirdetéseke a reklámozók, nem beszélném rá a döntéshozó politikusokat arra, hogy az utolsó fillérig engedjék ki ezt az igencsak tetemes pénzt az országból. Ebből bizony mi is kérnénk! És én állítom, hogy színvonallal is lehet pénzt keresni. Például az a kereskedelmi érv is az m1 mellé telepítendő tematikus csatornák mellett szól, hogy ma a reklámpiacon egyre inkább szokás egy terméket egy országos tévé mellett egy tematikus csatornán is reklámozni, mivel a tematikus tévéadások közönsége a piaci szempontból értékesebb 18-49 éves korosztályból kerül ki, ráadásul ők az elejétől a végéig megnézik ezeket a műsorokat, beleértve a reklám-összeállításokat is. Márpedig ha ezt a tényt elfogadjuk, rövid egy-másfél év alatt egy megújuló Magyar Televíziónak is lehet legalább másfél-két milliós közönsége - a mostani három-négyszázezerrel szemben, ez pedig azt jelenti, hogy évente legalább 7-10 milliárd forintot a reklámtortából a magunk számára kihasíthatunk.

- Ön az elmúlt években cégével külsős beszállítója volt a Magyar Televíziónak. Televízió-elnökként mi lesz a cégével?

- Mint mondtam, becsületes tévét akarok, ahol nincsenek mutyizások, nem lehetséges műsorhelyekért csúszópénzeket adni és kapni, és kizártak a bujtatott cégkapcsolatok. Természetesen, az én cégeim egyike sem lehet az MTV beszállítója abban az esetben, ha én leszek a Magyar Televízió elnöke. Én a közönség szeme láttára lettem az, aki lettem, soha nem kellett tisztességtelenül visszaélnem a helyzetemmel, senkit nem korrumpáltam és senki nem korrumpált engem soha. Ezen elvek mentén teszem a dolgom a továbbiakban is!

Vissza