MAGYAR HÍRLAP- 2002. december 07., szombat
újságíró: Locsmándi Andrea

MTV-elnök nincs, tőkeinjekció lesz

Friderikusz a "macskajancsi pártkatonákat" okolja


Új feltételekkel írnak ki pályázatot az MTV elnöki posztjára január végén, az aspiránsoknak így majd igazodniuk kell a csődhelyzetben lévő intézmény hároméves pénzügyi konszolidációs tervéhez is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a csütörtökön eredménytelenül zárult szavazás után Baló György harmadszor is ringbe száll-e az elnöki székért. Friderikusz Sándor az ellenzéki politikusokat okolja a kudarcért.

Egyelőre nem tudni, hányan vállalkoznak arra, hogy a második sikertelen elnökválasztás után ismét versenybe szálljanak az MTV vezetői tisztségéért. A pályázók szinte kivétel nélkül méltatlannak érzik a legutóbb történteket. A verseny egyik vesztese Friderikusz Sándor tűrhetetlennek nevezte, hogy a három fideszes és az MDF kuratóriumi képviselője érvénytelen szavazatot adott le, kinyilvánítva ezzel, hogy nem akarnak tévéelnököt. "Nem hagyhatjuk, hogy macskajancsik pártkatonaként viselkedve tönkretegyék demokratikus vívmányainkat" - fogalmazott az ismert televíziós személyiség. Baló György, akit ezúttal egy szavazat fosztott meg attól, hogy megválasztásra javasolják nem kívánt nyilatkozni. A kuratóriumi elnökség módosítja a jövő év január 31-én közzéteendő elnöki pályázat feltételeit. A csomag várhatóan a nemrégiben elkészített hároméves konszolidációs tervvel egészül ki, valamint olyan konkrét működtetési modellel, melynek alkalmazását is feltételként szabnák meg.
Elnököt már csak egy új testület választhat, amelynek a jelenlegitől eltérően nem kilenc, hanem nyolc tagja lesz: négy kormánypárti és négy ellenzéki. (Az FKGP képviselője már nem vehet részt a következő elnökség munkájában.) Arról még vita lehet, hogy az ellenzéki oldalról két-két fideszes és MDF-es vagy három fideszes és csak egy MDF-es jelölt kapjon helyet a grémiumban. Konszenzus nélkül tehát még annyi remény sem lesz elnököt jelölni, mint eddig.
Az MTV Rt. hároméves konszolidációs tervében szereplő finanszírozási kérdések már eddig is éles ellentéteket eredményeztek. Az ellenzéki kurátorok azt kifogásolják, hogy a terv készítői 28 milliárd forinttal számoltak, a költségvetés azonban csak 12,5 milliárdot irányoz elő.
A kormányzat is csak szűk keretek között tartja elképzelhetőnek hogy kiegészíti az intézmény forrásait, ennek feltétele a racionális gazdálkodás. Az MTV Rt. még ebben az évben közel ötmilliárdos mentő hitelt kap, anyagi támogatás híján ugyanis az év végénél tovább nem tudna működni. Várhatóan megemelik 5,1 milliárd forinttal a társaság alaptőkéjét is, az MTV ugyanis az évet mintegy hatmilliárd forint negatív tőkével zárhatja. Harmincmilliárd forintnál kevesebb pénzből még egyik évben sem jöttek ki.

Vissza