NAPI ONLINE - 2002. október 7., hétfő
újságíró: Diószegi József

Elkerülhető az MTV csődje

Megmenekülhet a Magyar Televízió (MTV) Rt. a csődtől, várhatóan ugyanis többmilliárdos forráshoz jut az intézmény. Az még nem ismert, hogy a költségvetés a televíziót működtető közalapítványon keresztül támogatja-e a közmédiát vagy - állami garancia mellett - engedélyezi a hitelfelvételt.

Rövidesen forráshoz jut a Magyar Televízió (MTV) Rt., ezzel a közmédia megmenekül a csődtől, s egyben elkerülhetővé válik egy a 2000. szeptemberihez hasonló tranzakció, amikor is a veszteségek miatt 8 milliárd forintról 1,2 milliárd forintra kellett leszállítani a társaság alaptőkéjét. A televíziót működtető közalapítvány kuratóriuma többször jelezte, hogy 6-8 milliárd forintra lenne szüksége az intézménynek. A mostani több milliárd forint folyósításának technikája még nem tisztázódott, de azt a törvényes keretek között akarják megoldani az illetékesek.

Erre két viszonylag egyszerű lehetősége van az államnak. Az egyik: a központi költségvetés támogatásban részesítheti a televízió közalapítványát, amely azután tőkét emel az MTV Rt.-ben. A másik lehetőség pedig, hogy az intézmény - kormánygarancia mellett - hitelt vesz fel. Ez utóbbi, még az előbbi kormány által előkészített lépést lefújta az új kabinet, amely a korábbi gyakorlattal szemben az újabb pénzeket egy kibontakozási, szanálási tervhez kívánja kötni.

A támogatás valamennyi formájának figyelembevételével az elmúlt négy évben összesen közel 50, - 2001-ben 15 - milliárd forint állami pénzhez jutott a televízió, miközben legalább 30 milliárdos vagyonvesztést szenvedett el.

Ha rövid időn belül elkészül az említett program, a lapunknak korábban nyilatkozó Lendvai Ildikó, az MSZP frakció vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a parlament - kormányzati háttérrel - hamarosan dönt az MTV megsegítéséről. Újhelyi István, a párt médiapolitikusa ezt azzal egészítette ki, hogy a televízió abban az esetben juthat költségvetési pluszpénzekhez, ha javul a gazdálkodási fegyelem, s helyreáll az intézmény belső struktúrájának hatékonysága. Kérdés, hogy az említett kibontakozási programot mely vezető és mikorra készíti el. Jelenleg ugyanis a közelmúltbéli sikertelen elnökválasztás után ügyvezetője van a televíziónak, akitől - miután nem ő hajtja végre - nehezen várható el egy hosszabb távú terv kidolgozása. Azért sem szerencsés ez a köztes állapot, mert elképzelhető, hogy a legközelebbi, december 6-i elnökválasztás győztese esetleg nem az ügyvezető által megfogalmazott koncepció alapján kívánja kivezetni a közmédiát a válságos helyzetből.

Az csak az optimista szakértők szerint képzelhető el, hogy még az idén elnököt választanak az MTV élére. Ehhez mind a kilencfős kuratóriumi elnökség, mind a társadalmi kurátorokkal 30 főre kiegészülő teljes kuratórium kétharmados támogatására lenne szükség. Most a többszöri szavazás után az elnökségben ezt sikerült elérni, a kuratórium azonban csak töredékében támogatta Baló Györgyöt, az elnökség jelöltjét. Az sem javít sokat a helyzeten, hogy jövő februárban lejár a kuratórium elnökségének mandátuma, s várhatóan a jelenlegi 9 helyett az új testület 8 fős lesz, s az már a mostani parlamenti összetételt tükrözi majd, - a jelenlegi még az Orbán-kormány összetételén alapul - s 3 fideszes, egy MDF-es és négy kormánypárti tagja lesz az elnökségnek.

Vissza