NAPI GAZDASÁG - 2002. szeptember 17., kedd
újságíró: Diószegi József

Tematikus alcsatornákat indítana az m1 mellett az elnökjelölt

Friderikusz szerint évi 15-18 milliárdból működtethető az MTV

A harmadik év után már némileg nyereséges televíziót képzel el az egyik pályázó, Friderikusz Sándor, aki szerint éves szinten 15-18 milliárd forintból működtethető lenne a Magyar Televízió. Az elnökaspiráns az m1 főcsatorna mellett tematikus alcsatornák bevezetését is tervezi.

Éves szinten 15-18 milliárd forintból biztosítható a Magyar Televízió (MTV) Rt. működése a jelenlegi két csatornával, s ehhez csak az első évben lenne szükség költségvetési támogatásra - mondta a televízió elnöki posztjára pályázó Friderikusz Sándor hétfői sajtótájékoztatóján. Az aspiráns elsődleges célnak a nézők visszahódítását tartja, főként azt az 1-1,5 milliós kört, amely az elmúlt években elpártolt a televízióktól. A nézőszám növekedése visszahozná a hirdetőket az MTV-hez, s az éves televíziós reklámtortából a jelenlegi 1-2 milliárd helyett az első év végére 6-7 milliárdot, másfél éven belül pedig 10 milliárdot szerezhet meg a közszolgálati média. E tendencia alapján a harmadik évtől, 2005 januárjától esetleg már önfinanszírozóvá válna az MTV, amelyet természetesen első lépésként a tulajdonosnak fel kellene tőkésítenie, ahhoz, hogy - megszabadulva adósságaitól - az új elnök tiszta lappal indulhasson. A nem éppen egyértelmű hírek szerint az elmúlt négy évben összesen közel 50, s ebből 2001-ben 15 milliárd forintos állami támogatáshoz jutott a televízió, miközben legalább 30 milliárdos vagyonvesztést szenvedett el.

Az elnökjelölt továbbra is központi szerepet szánna a közfunkciót betöltő főcsatornának, az m1-nek, ám emellett évről évre újabb - a kábeltelevíziós és műholdas hálózatokon elérhető - tematikus alcsatornákat indítana. Az m1-en naponta többször jelentkeznének a közszolgálatiság követelményeit maradéktalanul teljesítő hírműsorok, hétköznap a főműsoridő kezdetén versenyképes riportműsorok, ezt követően pedig magyar fikciós programok - tévéfilmek, és -drámák, sorozatok - futnának. Ezek mellett a gyermekprogramok, közszolgálati magazinok is visszatérnének az m1 képernyőjére. Két éven belül az m2 hír- és magazincsatornaként működne, az m3 a harmadik évtől leginkább a kulturális csatorna szerepét töltené be; ennek kapcsán felvetődhet, hogy - a törvénymódosítás után - integrálják a Duna Televíziót az m3-ba. A 2005 körül megszülető m4 lenne a gyerekeké és a fiataloké, míg az m5 a sportrajongóké.

Vissza