NÉPSZAVA - 2002. december 07., szombat
újságíró: Nagy B. György

Bakó bűnbánatról beszél


Miután két alkalommal fulladt kudarcba a Magyar Televízió elnökének megválasztása, az MTV kuratóriumának elnöksége úgy döntött: a következő tévéelnöki pályázatot úgy időzítik, hogy arról már ne a jelenlegi testület döntsön.

Nagyon szomorú, hogy a Magyar Televízió kuratóriumának elnöksége képtelen volt megegyezni az MTV jövendő elnökének személyében - mondta lapunknak Bakó Lajos, a testület MDF által delegált vezetője. A kudarcért Bakó az elnökségi tagok - függetlenül azok politikai elkötelezettségétől - kompromisszumképtelenségét okolja. Az új tévéelnöki pályázat feltételeit január 31-én teszi közzé a testület. Ez egy tudatos, bűnbánó gesztus a részünkről - hangsúlyozta Bakó -, mivel az előző ciklus parlamenti viszonyait tükröző, jobboldali többségű elnökség megbízatása február közepén lejár. Tehát a tv leendő vezetőjéről már egy új, a jelenlegi országgyűlési helyzet alapján felálló grémium dönt majd. Annak, hogy mandátuma lejárta előtt másfél hónappal lemondjon a testület, Bakó nem sok értelmét látja: szerinte kötelességük, hogy búcsújuk előtt egy átdolgozott elnöki pályázatot tegyenek le az asztalra.
A médiatörvényben benne rejlik annak lehetősége, hogy a szakmai munkát politikai csatározások váltsák fel. "Szerintem az, hogy az MTV-elnök megválasztása négy hónapon belül már másodszor hiúsult meg, nem írható kizárólag a médiatörvény visszásságainak rovására. A német jogszabály nagyon hasonlít a magyarhoz, ám a közszolgálati televízió ott mégsem marad elnök nélkül. Tehát a magyar törvény is hatékony lehetne, ha nem hiányozna mögüle a politikai kultúra, illetve a konszenzusra való törekvés" - állítja Bakó. Azt azonban, hogy az MDF-s, illetve a fideszes elnökségi tagok pártutasításra szabotálták el az elnökválasztást, Bakó kategorikusan tagadta. "Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem konzultáltam az ügyről Áder Jánossal" - szögezte le Bakó. Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak a fideszes Sasvári Szilárd elnökségi tag. A Népszava Tátrai Esztert, a szintén fideszes delegáltat is szerette volna megkérdezni, ám nem kívánt szóba állni lapunkkal. Arra a feltevésre, hogyha a kilenc elnökségi tag mindegyike érvényes voksot ad le, akkor most lenne új elnöke az MTV-nek, Bakó csupán annyit mondott: mindenkinek egyaránt joga van szavazni, illetve nem szavazni. Az elnökségre aspiráló Friderikusz Sándor szerint a hét érvénytelen szavazatot az MDF-es és a fideszes tagok adták le. Bakó, aki váratlanul szünetet rendelt el a háromlépcsős jelölési folyamat utolsó fordulója előtt, majd ezt követően 15 percig beszélgetett Sasvári Szilárd fideszes delegálttal, állítja: csupán az esélyeket latolgatták, semmilyen stratégiában nem egyezett meg Sasvárival.

Vissza