NÉPSZAVA - 2002. december 06., péntek
újságíró: Nagy B. György

Az MTV kuratóriuma január végén új pályázatot ír ki

Továbbra is üres az elnöki szék


Továbbra sem lesz új elnöke a Magyar Televíziónak, mivel a posztra aspiráló 18 jelölt közül egyiket sem támogatta az MTV kilenctagú kuratóriumi elnökségének kétharmada. A másfél tucatnyi jelölt közül tegnap Baló György, Friderikusz Sándor, illetve Péterffy András médiaszakember jutott legközelebb az MTV vezetőjének székéhez, de kellő támogatás hiányában egyikük sem ülhet bele. Az MTV kuratóriumának elnöksége január 31-én teszi közzé az új tv-elnöki pályázatot.

Négy hónapon belül immár másodszor fulladt kudarcba a közszolgálati televízió első emberének megválasztása. Az MTV elnökét elvileg két fordulóban választják: előbb a kuratóriumi elnökség nevezi meg a favoritját, akinek sorsáról aztán az elnökségből és 21 - civil szervezetek által delegált - képviselőből álló nagykuratórium dönt. A szeptemberi pályázaton legalább az elnökség döntésre jutott, Baló Györgyöt találta a legalkalmasabbnak az MTV irányítására. Igaz, utána a nagykuratórium nem voksolt rá. Most azonban már az elnökség sem volt képes dűlőre jutni a leendő tévéelnök személyét illetően.

Az, hogy az elnökség nem tudott eleget tenni feladatának, semmilyen következménnyel nem jár: a testületnek csak akkor kellene lemondania, ha képtelen lenne új pályázatot kiírni.


Márpedig lesz újabb verseny, melynek feltételeit január 31-én teszik közzé. Bakó Lajos, a testület vezetője azt ígérte: két hónap múlva egy teljesen új, a mostanitól markánsan eltérő feltételeket tartalmazó pályázati felhívással rukkolnak ki. (A szeptember 30-i sikertelen elnökválasztás után a pályázatot változatlan formában írták ki.) Úgy tűnik, az MTV nagykuratóriumának civil delegáltjait ez nem nyugtatja meg: több társadalmi kurátor lemondásra szólította fel az elnökséget. Ezzel nyitott kapukat döngetnek: a parlament elnöke már jelezte, hogy február 9-én lejár az MTV Közalapítvány Kuratóriuma elnökségének mandátuma, s az új elnököt, elnökhelyettest és tagokat a parlament február 11-én választja meg.

A 18 jelöltet ezúttal három fordulóban rostálta meg az elnökség: az első körben, amikor mindegyik testületi tag három pályázóra adhatta le voksát, 12 jelölt vérzett el. Azonnal kiesett például a Nap TV alapítója, Székely Ferenc, illetve Szenes Andrea, az MTV volt alelnöke, akit 2001 telén bocsátottak el a televíziótól. "Egyelőre még nem tudom, részt veszek-e a következő megmérettetésen" - mondta lapunknak Szenes és hozzáfűzte: jelenleg a bíróság tárgyalja, jogos volt-e elbocsátása. Ha úgy döntenek, hogy a lépés jogtalan volt, akkor nem indul a következő pályázaton, hanem az MTV alelnökeként tér vissza az intézménybe. A második és harmadik fordulóban az elnökség tagjai két jelöltet támogathattak, így fordulónként 18 voks várt gazdára. A második menet végére háromra apadt az esélyes jelöltek száma. A második körben szavazták ki Kósa Somogyi Györgyöt, a Nap TV volt főszerkesztőjét, illetve Siklósi Beatrixot, a Hét volt és egy kulturális műsor jelenlegi vezetőjét. "Át kell gondolnom, hogy részt veszek-e egy iszapbirkózásban, amit tévéelnök-választásnak csúfolnak, úgyhogy még nem tudom, az új pályázat kiírása után ismét indulok-e - mondta lapunknak Siklósi.

A döntőben Péterffy Andrást két, Friderikusz Sándort négy, Baló Györgyöt pedig öt elnökségi tag támogatta. Így Baló György egy szavazattal csúszott le az MTV-elnökségről. A 18 voksból hét érvénytelen volt, tehát minimálisra csökkent a kétharmados támogatás esélye. Az ellenzéki pártok delegáltjai 10, a koalíció képviselői 8 voks sorsáról dönthettek.

A testület SZDSZ-es delegáltja, Haraszti Miklós az ellenzéki tagokat okolta a szavazás alakulásáért, míg Sasvári Szilárd, a grémium fideszes tagja elhárította a vádat. Szerinte nem lehet az érvénytelen szavazatok gazdáit azonosítani, bárki leadhatott érvénytelen voksot. Friderikusz Sándor viszont úgy tudja: a Fidesz és az MDF delegáltjai adtak le érvénytelen szavazatokat. "Ezzel kinyilvánították, hogy ők nem akarnak tévéelnököt, nekik az a jó, ha minél rosszabb . . . Nem hagyhatjuk, hogy macskajancsik pártkatonaként viselkedve tönkretegyék demokratikus vívmányainkat. Szakértőimmel büntetőjogi következményeken is gondolkodunk" - olvasható Friderikusz lapunknak eljuttatott közleményében. Azt pedig még nem döntötte el, indul-e újra.

Vissza