ORIGO - 2002. december 5., csütörtök, 17:57

Friderikusz a kurátorok feljelentését fontolgatja


Eredménytelen volt a csütörtöki elnökválasztás, így továbbra sem lesz elnöke a Magyar Televíziónak. Az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöksége ezért új elnöki pályázat kiírásáról döntött. A január 31-én kiírásra kerülő pályázat feltételei várhatóan eltérnek majd az eddigiektől. Friderikusz Sándor szerint azok a kurátorok, akik érvénytelen szavazatot adtak le, szétverik a törvényes rendet.

A testület csütörtöki ülésén egyetlen induló sem kapta meg az MTV-elnökjelöltté váláshoz szükséges számú szavazatot. Szeptember 30-án a nagykuratórium előtt bukott el Baló György, most viszont már a kuratórium elnöksége sem tudott megegyezni arról, kit jelöljenek, ezért a nagykuratórium most nem is szavazott.

Az MTV kuratóriuma 2003. január 31-én ír ki új pályázatot a tévéelnöki tisztségre. Ez egy teljesen új pályázat lesz, új feltételekkel. A kiírás részletes feltételeit és a leadási határidőket is csak január végén teszik közzé.

Bakó Lajos, az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnöke szerint a januárban kiírásra kerülő pályázatban már az észrevételek, kritikák figyelembevételével módosít majd a kuratóriumi elnökség. Bakó szerint az addig rendelkezésre álló, a korábbinál hosszabb idő lehetővé teszi majd, hogy precízen átgondolják a kiírás peremfeltételeit.

Az MTI értesülései szerint a pályázati csomagba nem csupán az MTV jelenlegi vezetése által nemrégiben elkészített hároméves konszolidációs terv kerülne be, de egy olyan konkrét intézményműködtetési modell is, amelynek alkalmazását elvárnák a leendő elnöktől. A három éves konszolidációs terv - melyet az MTI információi szerint a napokban juttat el az MTV vezetése az Országgyűlés elnökének - kidolgozására október 8-án kérte fel az intézmény elnökségi kuratóriuma Ragáts Imre ügyvezető alelnököt.

Az MTI-nek nyilatkozó elnökségi tag a tervről azt mondta: az anyag legvitatottabb része a finanszírozási oldal, mert ellenzéki testületi tagok elfogadhatatlannak tartják, hogy az jövő évre 28 milliárd forintnyi forrással számol, míg a költségvetés csupán mintegy 12,5 milliárdot biztosítana az MTV működésére. Ugyanakkor az elnökségnek vannak olyan tagjai is, akik szerint a kormányzat nem zárkózna el a költségvetési támogatások növelésétől, ha azt észszerű és minőségi működésre költené a köztévé.

A csütörtöki elnökválasztáskor az elnökség három fordulóban szavazott. Az első körben a kilencfős testület tagjai három pályázóra szavazhattak. A második és a harmadik fordulóban pedig két pályázót támogathattak.

Haraszti Miklós, a kuratórium elnökségének SZDSZ-es tagja tájékoztatta az [origo]-t a szavazás eredményéről. Az első fordulóból az jutott tovább, aki legalább három voksot kapott. Ez hat pályázónak sikerült: Baló György 5, Friderikusz Sándor 4, Kósa Somogyi György 3, Németh Zsolt 3, Péterffy András 3, Siklósi Beatrix 3 voksot kapott.

A második körben Baló, Friderikusz és Péterffy egyaránt négy, a többiek egységesen két szavazatot kaptak. Az utolsó fordulóba a legtöbb voksot gyűjtő három pályázó került. Itt Baló György 5, Friderikusz Sándor 4, Péterffy András 2 szavazatot kapott, heten érvénytelenül voksoltak.

Az elnökség kilenctagú, ahhoz, hogy valakit jelöltként ajánljanak a nagykuratóriumnak, hat voksra lett volna szükség. Összesen 18-an pályáztak az MTV elnöki posztjára.

Miközben kedden a Fidesz leszavazta a médiatörvény módosítását, szerdán Szalai Annamária baloldali médiaterrorról beszélt, csütörtökön megakadályozzák, hogy végre elnöke lehessen a közszolgálati televíziónak - mondta Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa a sikertelen elnökválasztás kapcsán. Hozzátette: ez minden, csak nem konstruktív ellenzékiség. Baló György és Friderikusz Sándor személyében a jelenlegi kormány nem pártkatonák, hanem függetlenségükről ismert televíziós személyiségek mellé állt, bízva abban, hogy az ellenzéki pártok által delegált kurátorok elfogadják egyiküket.

Legutóbb szeptember 30-án próbáltak elnököt választani az MTV élére. Akkor Baló Györgyöt javasolta elnöknek a kuratórium elnökségének többsége, de a társadalmi szervezetek küldötteivel kiegészített teljes kuratórium végül nem támogatta kellő arányban. Ezért megismételték a tendert, változatlan feltételekkel lehetett beadni a mostani elnökválasztásra is a korábbi pályázati anyagokat.

Friderikusz Sándor közleményt adott a sikertelen elnökválasztási procedúra után, amelyben kilátásba helyezte, hogy büntető feljelentést tesz azok a kurátorok ellen, akik szándékosan érvénytelen szavazatokat adtak le. Az ismert tévés műsorvezető szerint a három fideszes és egy MDF-es kurátornak le kell mondania.

Friderikusz Sándor közleménye

Azt nem tudom, hogy indulok-e a következő tévéelnök-választáson, de azzal, hogy a Fidesz és az MDF kuratóriumi képviselője direkt érvénytelen szavazatot adott le, kinyilvánította, hogy ők nem akarnak tévéelnököt és nekik az a jó, ha minél rosszabb. Ez tűrhetetlen. Ezek az emberek havi, személyenként 600 ezer forintért verik szét a törvényes rendet. Ennek a három fideszes és egy MDF-es kurátornak le kell mondania, sőt az utóbbi, minimum 7 havi fizetésüket és költségtérítésüket is vissza kell szolgáltatni, hiszen ez nem teljesítmény, amiért egy fillér is járhatna. Nem hagyhatjuk, hogy macskajancsik pártkatonaként viselkedve tönkretegyék demokratikus vívmányainkat. Szakértőimmel büntetőjogi következményeken is gondolkodunk. És nem arról van szó, hogy savanyú a szőlő, hanem magamat is felelősnek érzem azért, hogy a helyzetet ne engedjük át a destrukciónak.

Vissza